Fullmoon III

maj 7 Av Joakim Berndes

Då var den här igen. Supermånen! Det är fantastiskt och se på den när den sakta stiger upp mot den mörka himlen med alla stjärnor. Men ack så svår att fånga.

Jag och min gode vän Mikael var ute 2011 i gamla stan och fotograferade månen som bara var nära jorden var 18:e år. Fantastiska bilder och mycket redigerings arbete krävdes det för att få det där lilla extra ut ur bilderna. Men i söndags natt var jag själv och hemma i Tytsberga för att återigen få den perfekta bilden på månen.

Det jag har lärt mog genom åren är att fotografera månen kräver snabba slutar tider. 1/200sek står kameran på och sen labbar jag med bländaren. Eftersom min Canon 50D inte hanterar höga ISO så bra så har jag alltid problem att få den perfekta bilden. Men med ISO1600 och 1/200sek med min Samyang 85 mm f1,4 så går det att få vackra klara bilder efter lite olika bländar inställningar.

Ett tips att tänka på när man fotograferar månen och inte har andra ljusa motiv i sökaren är att ta hjälp av naturen. Ett träd, en kvist eller annat så man får ett perspektiv på bilden.

Eller vad tycker ni?

Mycket nöje!

// Fotograf Joakim Berndes
”Lumine captis – Capture the light”