Inget barn ska dö på Medelhavet

september 4 Av Joakim Berndes

För 67 dagar sedan fotograferade jag Elisabeth Dahlin som är generalsekreterare för Rädda Barnen i Almedalen under deras kampanj #OTYST. Där och då kunde jag aldrig föreställa mig hur allvarligt detta är, men blev tagen av det hon sa och det engagemang som fanns bland de som var på plats denna vackra sommarkvällen.

I dagarna har jag sett ett ännu större engagemang på det sociala medierna efter att bilder på Alan 3 år som spolats upp på land i Turkiet tillsammans med hans bror Galib och deras mamma publicerats. Bilden på Alan har satt hela världen i gungning. Flyktingsituationen i Medelhavet är ohållbar och det finns något alla kan göra för att hjälpa alla det utsatta i Medelhavet.

Det finns flera olika sätt att bidrag med pengar eller förnödenheter, Rädda Barnen , SOS Barnbyar KatastroffondenVi gör vad vi kan är en webbsida och Facebook sida som dragit in över 6 miljoner kronor i skrivande stund. Längst ner på sidan finns det fakta om olika organisationer i dessa situationer.

Själv ska jag och min fru vara med och arrangera en välgörenhetsgala i Norrköping inom kort. Där kommer jag och några andra fotografer ställa ut fotografier som ska säljas och alla pengar går oavkortat till välgörenhetsgalan. Det kommer att bli mycket att göra, men det är ett mycket viktigt arbete som måste genomföras inte bara nu utav även senare tycker vi. Vi hoppas att det blir slutsålt och att vi får in mycket pengar som kan hjälpa många utsatta i Medelhavet.

Innan jag avslutar detta inlägg lånar jag ett citat av mina fina vänner Karl och Marie på Polstjärna:

”Tillsammans är grejen”

Håll utkik efter annonsering om en välgörenhetsgala i Norrköping i slutet på september. Där kan du göra skillnad tillsammans med oss.

// Joakim Berndes

 

Lite om Rädda Barnens kampanj #otyst

Upprop Inget barn ska dö på Medelhavet

Barn på flykt

Skriv på – Inget barn ska dö på Medelhavet

 

Här kan ni se några bilder jag tog i Almedalen under Rädda Barnens kampanj #otyst i Almedalen.

 

Människor på flykt behöver din hjälp
Röda Korset
Sms:a AKUT 100 till 72 900 för att skänka 100 kronor till Röda Korsets arbete.
Du kan också skänka via Röda Korsets hemsida.
Bankgiro: 900–8004
Plusgiro: 900 800–4
Skriv Katastrofhjälpen i inbetalningen.

Hoppets stjärna
Postgiro: 900253–6
Bankgiro: 900–2536
Skriv flyktingar i inbetalningen.

UNHCR
FN:s flyktingorgan UNHCR är på plats i Grekland för att hjälpa flyktingarna på Medelhavet. På deras hemsida kan du skänka valfritt belopp för att hjälpa till.
Plusgiro: 90 01 64-5
Bankgiro: 90 0-16 45

Rädda barnen
Organisationen har insatser för familjer och barn som flyr krigets Syrien. Genom att skänka pengar till Katastroffonden stödjer du deras arbete. Rädda barnen finns också på plats i Syrien, Irak och Jemen.
Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033

UNICEF
Även FN:s barnfond finns på plats i katastrofområdena för att hjälpa barn som flyr. Ge valfritt belopp på UNICEF:s hemsida.
Postgiro: 90 20 01-7
Bankgiro: 902-0017

ActionAid
Alla flyr inte mot Europa. Många familjer bor i stora flyktingläger i närliggande länder och Action Aid finns på plats i Libanon och Jordanien.
Postgiro: 90 00 83-7
Bankgiro: 900-0837. Märk inbetalningen ”Syrien”.

Läkare utan gränser
Organisationen patrullerar på Medelhavet med egna fartyg för att rädda flyktingar ur vattnet.
Plusgiro: 900603-2
Bankgiro: 900-6032
Swish: 9006032
Eller skänk pengar via hemsidan.